Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Online Παιχνίδια


Online παιχνίδια 

Μπορεί να παίζεις αλλά παίζουν και αυτά με τη διάθεση και την προσωπικότητά σου.
Τα online παιχνίδια σου δίνουν τη δυνατότητα να υποδυθείς ένα δυναμικό ρόλο και να αλληλεπιδράσεις με άλλα άτομα σε ένα καλοστημένο, εικονικό χώρο-χρόνο. Ο χαρακτήρας σου μπορεί να πάρει τη μορφή που θες εσύ και  τις ικανότητες που εσύ επιλέξεις. Οι παίκτες που σε συντροφεύουν στο παιχνίδι αγωνίζονται για να κατακτήσουν έναν καλό τίτλο για τον ήρωά τους (που έχουν ταυτίσει με τον εαυτό τους) και ανάλογα με το πόσο ισχυρός είσαι στο αναγνωρίζουν και σου φέρονται ανάλογα. Όσο περισσότερο παίξεις τόσο πιο αναγνωρισμένος και σεβαστός θα γίνεις από τους συμπαίκτες σου.
Τι νιώθεις κάθε φορά που έρχεται η ώρα να συνδεθείς στο παιχνίδι;
Σκέφτεσαι τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις όταν είσαι εκτός υπολογιστή; Φοβάσαι μην αργήσεις να μπεις και χαλάσει η σοδειά σου ή σου καεί το κέικ(Farmville); Αρχίζεις να εγκαταλείπεις τις δραστηριότητες σου εκτός υπολογιστή για να συνομιλήσεις  online με τους φίλους-συμπαίκτες σου για το παιχνίδι; Οι βαθμοί σου; Οι δουλειά σου; Η σχέση σου; Η φίλοι σου; Είναι παραμελημένοι; Όχι, δεν είναι φυσιολογική η συμπεριφορά μας αυτή. Μάλλον το παιχνίδι παίζει μαζί μας και όχι εμείς με αυτό.
Σύμφωνα με έρευνες  πιο επιρρεπείς  στο να εθιστούν στα παιχνίδια στο Ίντερνετ είναι τα νέα παιδιά και ειδικότερα τα άτομα με χαμηλή Αυτοεκτίμηση και αδυναμία στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Όταν αυτά αναπτύξουν μια δυναμική ταυτότητα στο παιχνίδι επόμενο είναι ότι θα «κολλήσουν» στο παιχνίδι.
Χαμηλή Αυτοεκτίμηση:  ‘Κάθε φορά που παίζω online η ζωή φαίνεται ότι αποκτά νόημα. Είμαι σημαντικός για την εξέλιξη του παιχνιδιού, αλλά στην  πραγματικότητα δεν μπορώ να κάνω φίλους ούτε να ολοκληρώσω τις προσδοκίες μου.’ Αυτή η μαρτυρία ακούγεται πολύ συχνά από άτομα εθισμένα στα Online παιχνίδια.
Ανεπαρκείς κοινωνικές σχέσεις:  Πολλοί άνθρωποι νιώθουν συχνά μοναχικά και δεν ένιωσαν ποτέ ότι άνηκαν κάπου. Η δυνατότητα επικοινωνίας  με τους συμπαίχτες δίνει στα άτομα αυτά την αίσθηση του ανήκειν. Οι παίκτες μπορούν να μείνουν ‘αγκιστρωμένοι’ μέσα σε αυτό τον φανταστικό κοινωνικό κόσμο. Γιατί να συνομιλήσουν χρησιμοποιώντας ένα απλό δωμάτιο συζήτησης (chat room) ενώ μπορούν να μιλούν και ταυτόχρονα να σκοτώνουν τέρατα, να ολοκληρώνουν επικές αποστολές και να αλληλεπιδρούν στα πλαίσια ενός κόσμου με καλοδουλεμένα γραφικά;
Ακόμη τα άτομα που είναι επιτυχημένα ακαδημαϊκά αλλά δεν δέχονται αρκετά ερεθίσματα από το σχολείο καταφεύγουν σε παιχνίδια που έχουν περίπλοκες εφαρμογές. 
Πως παίζουν όμως τα Online παιχνίδια με τη διάθεση και τη προσωπικότητά μας;
Κάθε φορά που είμαστε κουρασμένοι, βαριόμαστε, νιώθουμε άγχος, απογοήτευση, μελαγχολία, θυμό,  παίζοντας σε ένα φανταστικό κόσμο θα μας κάνει να ξεχαστούμε, και θα περάσουμε και καλά! Θα ξεσπάσουμε, θα αντιδράσουμε όπως ίσως δεν μπορούμε  στον πραγματικό κόσμο και θα κάνουμε παρέα με τους online φίλους μας. Θα θελήσουμε να επιβληθούμε, να αναγνωριστούμε και αυτό θα μας κοστίσει αρκετές ώρες. Ανταμοιβή μας; Άμεση ευχαρίστηση, προσωρινή λήθη των προβλημάτων μας και ανακούφιση από πιθανή ψυχική αναταραχή. Μακροπρόθεσμες συνέπιες από την συνεχή ενασχόληση με οnline παιχνίδια για τους έφηβους είναι: Αποτυχίες στο σχολείο, χωρισμός με κοπέλα-αγόρι, και παραμέληση της υγιεινής  μόνο και μόνο για βρίσκοναι συνεχώς στο παιχνίδι. Οι ενήλικες μπορεί να ζημιωθούν στην εργασία τους, να απολυθούν να έχουν δυσλειτουργικό γάμο ή σχέση αλλά παρόλα αυτά να παραμείνουν πιστοί στο παιχνίδι.
Ο εθισμός στα online παιχνίδια και κατ’ επέκταση στο Ίντερνετ αποκαλείται  και  ‘κρυμμένη ασθένεια’ διότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή με την όσφρηση της ανάσας ούτε στο κόμπιασμα του λόγου. Παρόλα αυτά μπορεί να εξασθενήσει το χρήστη όπως ο εθισμός στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά.
Οι παθολογικές διαταραχές μπορούν να εκδηλωθούν και με μη- τοξικούς τρόπους όπως το παιχνίδι, το φαγητό, τα ψώνια και η υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά. Οι περισσότεροι ερευνητές καταλήγουν στο ότι αν συνδυαστούν οι βάσεις τις νευροχημίας και του συμπεριφορισμού μπορεί να εξηγηθεί ως εξής: Οι μη χρήστες τοξικών μπορούν να εθιστούν το ίδιο εύκολα σε μια συμπεριφορά όσο και σε μια ουσία.

Καταρρίπτοντας την Άρνηση
Όπως στις περισσότερες εξαρτήσεις το δυσκολότερο μέρος της θεραπείας είναι να βοηθηθεί το εθισμένο άτομο στο να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει πρόβλημα. Το πρώτο βήμα που οδηγεί στη θεραπεία είναι να αποδεχτούμε ότι είμαστε «κολλημένοι»- εθισμένοι στο παιχνίδι και όχι να το αρνηθούμε. Με την συνειδητοποίηση και αποδοχή της κατάστασης η θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η παθολογική χρήση των online παιχνιδιών είναι μια προοδευτική ασθένεια η οποία είναι θεραπεύσιμη. Επηρεάζει τον παίκτη, την οικογένειά του, την δουλειά του, την εργασία του, την κοινωνία.
Για τους περισσότερους παίκτες η αληθινή θεραπεία περιλαμβάνει την εξέταση θεμάτων που κρύβονται κάτω από τη συνήθεια να παίζουν. Οι εθισμένοι παίκτες πρέπει να προσέξουν τι είναι αυτό που τους ωθεί να παίξουν υπερβολικά το/τα παιχνίδι/ια  και να ψάξουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Για πολλούς είναι αναγκαία η θεραπεία με τη βοήθεια ειδικού επειδή είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν ότι κάτι άλλο κρύβεται από αυτή την παθολογική χρήση και χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να την αλλάξουν.
Γνωρίστε τα κλινικά σημάδια που μαρτυρούν ότι  είστε εθισμένοι στο Ίντερνετ
Τα διαγνωστικά κριτήρια που είναι βασισμένα στο DSM (Diagnostic and Statistic Manual of Mental disorders) αναγνωρίζουν τα κύρια σημάδια παθολογικής χρήσης  παιχνιδιών ρόλου (role playing games):
1.      Νιώθεις την ανάγκη να παίξεις παιχνίδια online και κάθε φορά όλο και πιο πολύ προκειμένου να επιτύχεις την μεγαλύτερη ευχαρίστηση;
2.     Είσαι απορροφημένος από το παιχνίδι (σκέφτεσαι το παιχνίδι όταν δεν παίζεις, ανυπομονείς πότε θα ξαναπαίξεις);
3.       Έχεις πει ψέμματα σε φίλους και μέλη της οικογένειάς σου για να εξασφαλίσεις περισσότερο χρόνο για το παιχνίδι;
4.      Νιώθεις νευρικός και ευερέθιστος όταν επιχειρείς να μειώσεις  ή να σταματήσεις  τα online παιχνίδια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: