Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Κίνδυνοι θυματοποίησης Τρόποι Σωστής χρήσης Ίντερνετ για Γονείς και Εφήβους






        Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης
    Κίνδυνοι θυματοποίησης
Τρόποι Σωστής χρήσης Ίντερνετ για Γονείς και 
Εφήβους 


Το  Facebook ,το twitter όπως και πολλές άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης συσπειρώνουν το ενδιαφέρον πάρα πολλών εφήβων και ενηλίκων. Οι ιστοσελίδες αυτές προτρέπουν τους  χρήστες τους να δημοσιεύσουν φωτογραφίες τους, προσωπικούς τους  προβληματισμούς (προτρέποντας «Τι σκέπτεστε;») κ.α.  


     Το Facebook επιτρέπει στους  χρήστες του να δημιουργήσουν ευρύ δίκτυο φίλων (που είτε γνωρίζουν είτε όχι) ,να συνομιλούν μαζί τους, να ανταλλάσουν εικόνες, μουσική και προσωπικές πληροφορίες. Οι φίλοι  μπορούν να μοιραστούν πολλές προσωπικές πληροφορίες χωρίς όμως να τις προφυλάξουν. Σύμφωνα με έρευνες (Jones,Soltren,2005) ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό χρηστών του Facebook δήλωσαν ότι συνειδητά δεν προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα, διότι έχουν κάποιο όφελος. 
-Όταν ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα εάν είχαν διαβάσει την πολιτική του Facebook  ως προς το πως να χρησιμοποιήσουν της υπηρεσίες του, το  91% απάντησε αρνητικά.
- Όταν ερωτήθηκαν εάν είχαν διαβάσει την πολιτική για την προστασία των ατομικών τους στοιχείων,  89% από αυτούς απάντησε ότι δεν την είχε διαβάσει.
- Ένα 47% των χρηστών του Facebook  δεν γνώριζαν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα μπορούν να συλλεχτούν από άλλες εταιρίες για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς (πράγμα το οποίο αναγράφεται στην πολιτική προστασίας προσωπικών στοιχείων του Facebook).
Αναμφίβολα το Facebook, το My  space, το twitter κ.α είναι τα νέα μέσα επαφής και επικοινωνίας με επιθυμητά πρόσωπα. Μπορεί κανείς  να ξεπεράσει την κοινωνική του φοβία, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα που σε διαπροσωπικές σχέσεις δεν θα το επιχειρούσε. Αποτελούν ένα είδος καταφύγιου για τα παιδιά και τους εφήβους διότι μέσω τέτοιων site διασκεδάζουν, έρχονται κοντά με τους φίλους τους, γνωρίζουν νέο κόσμο και ξεχνούν το άγχος της καθημερινότητάς τους. Πιο απλά, καλύπτουν την ανάγκη του να είναι επιθυμητοί. Η ενίσχυση που δέχονται από τους φίλους τους με διάφορα ‘Like’ ή σχόλια, ενθαρρύνει τα παιδιά να μοιραστούν όλο και περισσότερα προσωπικά δεδομένα. Όμως με το μοίρασμα αυτό εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψη.

Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν με τη δημοσίευση προσωπικών μας δεδομένων και προτιμήσεων;

Η πληθώρα πληροφοριών που μπορεί κανείς να αντλήσει για ένα άτομο μέσω ίντερνετ μπορεί να οδηγήσει στην πιθανότητα παρενόχλησής του, η οποία τις περισσότερες φορές είναι σεξουαλικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, μελέτες του κέντρου ερευνών για εγκλήματα εις βάρος παιδιών δήλωσαν ότι τουλάχιστον 24 χιλιάδες παιδιά ηλικίας 10-17 χρησιμοποιούν καθημερινά το ίντερνετ.
1/5 από αυτά τα παιδιά δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση, 1/4 δέχτηκε φωτογραφίες γυμνών ανθρώπων και 1/33 δέχτηκε επιθετική σεξουαλική παρενόχληση ερωτώμενο που μένει, το τηλέφωνό του ή να δεχτεί δώρα.
   Μέσω της ανωνυμίας που παρέχει το Ίντερνετ οι ‘διαδικτυακοί κυνηγοί’ μπορούν να κρύψουν την ταυτότητά τους. Είναι σε θέση να αποκρύψουν την ηλικία τους, το φύλο τους ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία  για τον εαυτό τους ώστε να προσεγγίσουν ένα ανυποψίαστο παιδί. Μπορούν να προσποιηθούν ότι έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με το παιδί για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και  ακριβώς επειδή τα παιδιά δίνουν εύκολα προσωπικές τους πληροφορίες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.
Προσοχή πρέπει να δώσουν και όλοι  όσοι ανεβάζουν φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο.  Αθώες φωτογραφίες ή εικόνες παιδιών μπορούν να τροποποιηθούν ψηφιακά σε πορνογραφικό υλικό και να διανεμηθούν στο ίντερνετ χωρίς τη γνώση του θύματος. Από τη στιγμή που παρουσιάζεται μια φωτογραφία στο Ίντερνετ μπορεί να παραμείνει εκεί για πάντα.
Η γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται ένα άτομο δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους ‘κυνηγούς’ που εντοπίζουν θύματα μέσω  Ίντερνετ. Συχνά, ταξιδεύουν πολύ μακριά προκειμένου να εμπλακούν σε σεξουαλικές πράξεις με τα παιδιά που γνωρίζουν μέσω  Ίντερνετ.
Πολλά από τα θύματα του Ηλεκτρονικού εγκλήματος  δεν αποκαλύπτουν ότι εξαπατήθηκαν ή πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν γίνει θύματα παρενόχλησης ή εγκλήματος. Πολλά παιδιά που δέχονται λεκτική ή σεξουαλική κακοποίηση εκμυστηρεύονται δύσκολα αυτό το περιστατικό, ενώ άλλες παρενοχλήσεις παραμένουν κρυφές, μέχρι να ξεσκεπαστούν από το νόμο κατά τη διάρκεια έρευνας.
Αποτέλεσμα; Η ανωνυμία των δραστηριοτήτων που διενεργούνται μέσω του Ίντερνετ συχνά παρέχει λάθος αίσθηση της ασφάλειας και της μυστικότητας τόσο για δράστη όσο και για το θύμα.
  
Πως μπορούμε να προφυλαχτούμε από πιθανή επερχόμενη παρενόχληση- κατάχρηση των προσωπικών μας στοιχείων;
1.       Διαβάζουμε την πολιτική κάθε ιστοσελίδας που επισκεπτόμαστε συχνά για να προστατεύσουμε τα προσωπικά στοιχεία μας που πρόκειται να μοιραστούμε καθώς και τη διαχείριση που θα έχουν.

2.       Αποφεύγουμε την δήλωση των αληθινών μας στοιχείων σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα μας το προτείνει για να προχωρήσει στην παραχώρηση των υπηρεσιών της.
3.       Δεν δεχόμαστε για φίλους άτομα που δεν γνωρίζουμε διότι αυτόματα μοιραζόμαστε προσωπικά μας στοιχεία και εκτιθέμαστε σε κίνδυνο διαχείρισής τους για οποιοδήποτε σκοπό.
4.       Προσέχουμε τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε και τα άτομα με τα οποία τα μοιραζόμαστε. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να τις συλλέξει, να τις τροποποιήσει και να τις χρησιμοποιήσει για δικούς του σκοπούς.
5.       Αποφεύγουμε την έκφραση συναισθημάτων τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος. Η  ενθάρρυνσή μας να μοιραστούμε ολοένα περισσότερες καταστάσεις και συναισθήματα μπορεί να μας καταστήσει ευάλωτους προς το συμφέρον άλλων.  Επίσης το ότι κάποιος εμπιστεύεται σε μας  προσωπικές του πληροφορίες δεν σημαίνει ούτε ότι πρέπει να τις δεχτούμε ως αληθινές  ούτε να δώσουμε και εμείς πιο προσωπικά μας δεδομένα.

Πως μπορούν οι γονείς να μειώσουν τους κινδύνους;

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συζητούν μαζί τους. Η ανοιχτή συζήτηση και η σωστή διαπαιδαγώγηση τους για το πώς να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ μπορεί να βοηθήσει να αντιληφθούν πιθανή παρενόχληση που τους γίνεται αλλά και να μάθουν πώς να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Εάν το παιδί αναφέρει στο γονιό ανησυχητικά μηνύματα μην κατηγορήσετε το παιδί αλλά βοηθήστε το να αποφύγει προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν στο μέλλον.
 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο τρόπος που οι γονείς ανταποκρίνονται στο παιδί θα καθορίσει εάν θα αποταθεί σε αυτούς όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ή θα το λύσει μόνο του.

Οι γονείς πρέπει να είναι σε επιφυλακή για:
  •       Πιθανά τηλεφωνήματα ή δώρα από άγνωστους
  •       Φωτογραφίες αγνώστων προσώπων
  •       Φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου
  •       Αλλαγή στην ιστοσελίδα από το παιδίόταν εισέρχεται κάποιος στο δωμάτιό του
  •       Αναμονή μέχρι να πάνε όλοι για ύπνο ή να λείπουν για να μπουν στο διαδίκτυο

-          Για την ασφαλέστερη επίβλεψη των παιδιών πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση υπολογιστή στο δωμάτιό του και να βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο όπως στο σαλόνι.
-          Ακόμη, ελέγξτε το προφίλ του παιδιού σας για πιθανόν αναγραφή πολύ προσωπικών πληροφοριών του.
-          Εάν το παιδί σας έχει παρενοχληθεί στο σε μια ιστοσελίδα, διαγράψτε του αμέσως τον λογαριασμό, επιλέξτε μαζί ένα νέο ψευδώνυμο και ανοίξτε ένα καινούργιο προφίλ. Μην αφήσετε την προσβολή να συνεχιστεί.

-          Απαγορεύστε τελείως τις κάμερες διαδικτύου. Παρόλο που είναι ευκολόχρηστες και οικονομικές μπορούν να μεταδώσουν μηνύματα από όλο τον κόσμο και να γίνουν τα παιδιά σας αντικείμενο εκμετάλλευσης.
-          Εισάγετε λογισμικό που να σας πληροφορεί για το ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται το παιδί σας και με ποιους συνομιλεί για να είστε απολύτως σίγουροι ότι δεν κινδυνεύει. Παρόλο που μπορεί να μοιάζει με κατασκοπεία, κάθε γονέας έχει την ευθύνη να γνωρίζει ποιος είναι στη ζωή του παιδιού του και αυτό παρέχεται με τη βοήθεια του λογισμικού. 

Συμβουλές  προς Εφήβους και νέους Ενήλικες:

1.       Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ακατάλληλα σχόλια, σεξουαλικά υπονοούμενα. Αυτό θα ικανοποιήσει τους γονείς σας και θα αποφύγετε να διαγραφείτε από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας που είστε μέλη λόγω ακατάλληλου περιεχομένου.
2.       Μην καταχωρείτε στο προφίλ σας την πόλη στην οποία μένετε ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που μπορεί αναγνωρίσει κάποιος που μένετε.
3.       Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, My Space, Twitter κα) για να απειλήσετε ή να ενοχλήσετε κάποιον. Η παρουσία σας στις ιστοσελίδες αυτές μπορεί να ανιχνευτεί μέσω του ταχυδρομικού σας κώδικα ή άλλων τρόπων. Μην κάνετε τίποτα παράνομο διότι θα υπάρξουν συνέπειες.
4.       Αποφύγετε έμμεσα links προς κάμερες ενηλίκων ή ιστοσελίδες με περιεχόμενο μόνο για ενηλίκους. Τέτοια links  μπορούν να φέρουν το λάθος άνθρωπο στην ιστοσελίδα σας  ή να γίνει ο λόγος που μπορεί να διαγραφτείτε  από την ιστοσελίδα που είστε μέλη.
5.       Μην προσποιήστε ότι είστε κάποιος-α που δεν είστε. Εάν είστε 16, να παραμείνετε 16 και μην προσπαθείτε να συμπεριφερθείτε σαν 25. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ευχάριστο.
6.       Δεν χρειάζεται να δέχεστε όλες τις προσκλήσεις φιλίας. Αρνηθείτε ή διαγράψτε χρήστες που σας ενοχλούν, σας σαμποτάρουν ή φαίνονται ύποπτοι. Δεχτείτε μόνο φίλους που γνωρίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: